Jump to content
Sign in to follow this  
johnny burrows

Extreme 3.0 help in layman's terms

Recommended Posts

Can anyone with my upload speed (In layman's terms; Or just dumbed down).  I've tried cablenut, but it didn't seem to help me too much (Maybe I was using it wrong; Maybe you have another tool that is more user friendly you could recommend).  I usually use Firefox as my browser.  I've run the tweak thing that Bellsouth has (at the end of the speed test ), and it says I need to change my RWIN from 78408 to 69696.  When I do this (After I reboot my computer), it will tell me to change it back to 78408 (After another speed test).  Posted below are some other things that may help a nice person willing to give advice:  I really would appreciate it.

MTU is set to 1400

MSS is set to 1360 (Both of these are according to Bellsouth; I wouldn't have a clue how to change them; So if I need to, please tell me how to)

My processor is Pentium 4 2.53 GHz

1GB of Ram

80 GB Hard Drive

My test from testmy.net are as follows

:::.. Download Stats ..:::

Connection is:: 1402 Kbps about 1.4 Mbps (tested with 1013 kB)

Download Speed is:: 171 kB/s

Tested From:: https://testmy.net  (server1)

Test Time:: Sat Feb 25 2006 12:57:03 GMT-0500 (Eastern Standard Time)

Bottom Line:: 25X faster than 56K 1MB download in 5.99 sec

Diagnosis: May need help : running at only 55.35 % of your hosts average (bellsouth.net)

Validation Link:: https://testmy.net/stats/id-2MG487YBC

:::.. Upload Stats ..:::

Connection is:: 329 Kbps about 0.3 Mbps (tested with 579 kB)

Upload Speed is:: 40 kB/s

Tested From:: https://testmy.net  (server1)

Test Time:: Sat Feb 25 2006 13:10:47 GMT-0500 (Eastern Standard Time)

Bottom Line:: 6X faster than 56K 1MB upload in 25.6 sec

Diagnosis: Awesome! 20% + : 43.67 % faster than the average for host (bellsouth.net)

Validation Link:: https://testmy.net/stats/id-SVTQAELPC

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for your help.  Just a few quick questions.  Do I need to check the PPPoe button?  Does it matter that I have a router D-Link 802.11 / 2.4 GHz?  I only use it now and again to connect from a laptop in another room. Also, after I downoaded the TCP Optimizer, I noticed under a tab Largest MTU it had a packet to download (Says find the largest possible non-fragmented packet; Do you suggest do this?).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for your help.  Just a few quick questions.  Do I need to check the PPPoe button?  Does it matter that I have a router D-Link 802.11 / 2.4 GHz?  I only use it now and again to connect from a laptop in another room. Also, after I downoaded the TCP Optimizer, I noticed under a tab Largest MTU it had a packet to download (Says find the largest possible non-fragmented packet; Do you suggest do this?).

yes you need t check the pppoe buton, no it does not matter what router you have.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Huh-I was really hoping that would do it.  However, my download speed seems to be about the same.  Should I change them back since it didn't seem to help, or should I try something else?  I really appreciate the advise.

:::.. Download Stats ..:::

Connection is:: 1417 Kbps about 1.4 Mbps (tested with 1013 kB)

Download Speed is:: 173 kB/s

Tested From:: https://testmy.net  (server1)

Test Time:: Sat Feb 25 2006 14:38:00 GMT-0500 (Eastern Standard Time)

Bottom Line:: 25X faster than 56K 1MB download in 5.92 sec

Diagnosis: May need help : running at only 55.92 % of your hosts average (bellsouth.net)

Validation Link:: https://testmy.net/stats/id-0XU9JWZB1

:::.. Upload Stats ..:::

Connection is:: 301 Kbps about 0.3 Mbps (tested with 579 kB)

Upload Speed is:: 37 kB/s

Tested From:: https://testmy.net  (server1)

Test Time:: Sat Feb 25 2006 14:40:27 GMT-0500 (Eastern Standard Time)

Bottom Line:: 5X faster than 56K 1MB upload in 27.68 sec

Diagnosis: Awesome! 20% + : 31.44 % faster than the average for host (bellsouth.net)

Validation Link:: https://testmy.net/stats/id-87ZG4DQ2A

Share this post


Link to post
Share on other sites

Johnny, the BellSouth site "Speed Optimizer" tool is really no good.  I suggest you go to this link: http://www.dslreports.com/faq/bellsouth/5.0+Connection+and+Tweaking#10471

and follow the simple instructions exactly.  It will tell you how to change your MTU and RWIN and give you the best numbers to set them to. 

Good luck,

RJ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks RJ44 -I appreciate the advise.  However, it didn't seem to help increase the download speed.  I was really rooting for to.  Oh well, any more advise will be appreciated.  I've tried Bellsouth tech support, and they say that my speed is fine (Even though when I had Ultra, my upload was 1.2.  With Extreme 3.0 it's only 1.5 {But thanks to your advise and dlewis23, I increased it some}). 

:::.. Download Stats ..:::

Connection is:: 1452 Kbps about 1.5 Mbps (tested with 1013 kB)

Download Speed is:: 177 kB/s

Tested From:: https://testmy.net  (server1)

Test Time:: Sun Feb 26 2006 00:11:44 GMT-0500 (Eastern Standard Time)

Bottom Line:: 26X faster than 56K 1MB download in 5.79 sec

Diagnosis: May need help : running at only 57.3 % of your hosts average (bellsouth.net)

Validation Link:: https://testmy.net/stats/id-KPBJ3XVAE

:::.. Upload Stats ..:::

Connection is:: 334 Kbps about 0.3 Mbps (tested with 579 kB)

Upload Speed is:: 41 kB/s

Tested From:: https://testmy.net  (server1)

Test Time:: Sun Feb 26 2006 00:14:09 GMT-0500 (Eastern Standard Time)

Bottom Line:: 6X faster than 56K 1MB upload in 24.98 sec

Diagnosis: Awesome! 20% + : 45.85 % faster than the average for host (bellsouth.net)

Validation Link:: https://testmy.net/stats/id-X2INFQWCT

Share this post


Link to post
Share on other sites

A few other things that might help that I failed to include on previous post.  I ran something called CCcleaner today {It was advised by many in another forum}.  It did seem to help speed up Windows XP.  Also, I was wondering if my modem may be the problem (It funtions fine; No problems as far as working), but I have heard some say that sometimes the brand/style is not cut out for the speed.  It is a Westell 2200.  I got it about two years ago when I had DSL Lite (Got it from Bellsouth).  All updates have been installed.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A few other things that might help that I failed to include on previous post.  I ran something called CCcleaner today {It was advised by many in another forum}.  It did seem to help speed up Windows XP.  Also, I was wondering if my modem may be the problem (It funtions fine; No problems as far as working), but I have heard some say that sometimes the brand/style is not cut out for the speed.  It is a Westell 2200.  I got it about two years ago when I had DSL Lite (Got it from Bellsouth).  All updates have been installed.

There is nothing wrong with the model of modem you have, the 2200 will support Xtreme just fine.  It's possible that your particular modem could be bad, or you may have some kind of trouble on your line keeping you from reaching 3.0 though.  Check this link out:  http://www.dslreports.com/faq/bellsouth/9.0+Troubleshooting#4787

If you can pull your line stats from the NID, and post them here, it will tell us if there is some type of physical problem or if something else is causing your slow speeds.  Oh, one more thought.  Have you tested your speeds at speed.fastaccess.com?  If so are they the same there?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...