Jump to content
Sign in to follow this  
daronmal

Speed test wrong?

Recommended Posts

30 minutes ago, mudmanc4 said:

Actually this is the exact reason for various testing sites, it is performing precisely as intended. Showing you where the issue is.

 

There is a routing issue between your ISP, and the New York test server, likely due to the fact the ISP has changed their schema to IPV6 on your modem, and they are likely working out new routes for this block. Of course you could have gotten bumped to a different ISP level network for various other reasons as well.

 

Therefore the tool is doing it's job, letting you know your connection is not proper from the ISP, to the New York area, yet proper to Florida.

 

See, if a site has a CDN (Content Delivery Network) you will not notice pageload issues, considering you will pull from the available resource in line, on the other hand, if a site is not static (like a blog) and is in the New York area, you will load slowly, if at all. If the 'blog' is located in Florida, and not on any CDN, then you'll load quickly. Testmy.net is a tool not just to check for throughput, or what speeds you are paying for, but for geographical connectivity as well.

I think I see roughly what you're saying, what other sites do you recommend to test on as well?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@daronmal , I look for specific results when I test, and believe me I've used everything you can think of out there. But we learn, and we begin to understand what is and what is not realistic and steady.

 

If I don't use TMN, then I'm running a command line test such as a known file size using wget, iperf, or various combinations of many different variables, for any number of testing reasons. Hell you can spin up a VM at any number of high flow datacenters around the world, paying attention to their overall connectivity to a backbone, get an iperf server up in minutes and start testing to that location.

 

Shoot, even testmy.net has a command line test (chuck the GUI and it's limitations if your so inclined), grab the wget for windows binary:

https://www.gnu.org/software/wget/

 

 Here are a few links to get you started:

https://www.gnu.org/software/wget/faq.html#download

 

And run :

wget -O /dev/null https://testmy.net/dl-100MB

There should be a progress bar (never used it on windows so maybe you can tell me)

 

Here, I just ran the test on FreeBSD in a terminal:

$ wget -O /dev/null http://testmy.net/dl-100MB
--2017-11-06 13:25:18--  http://testmy.net/dl-100MB
Resolving testmy.net (testmy.net)... 104.28.23.102, 104.28.22.102, 2400:cb00:2048:1::681c:1666, ...
Connecting to testmy.net (testmy.net)|104.28.23.102|:80... connected.
HTTP request sent, awaiting response... 302 Found
Location: http://dallas3.testmy.net/dl-100MB [following]
--2017-11-06 13:25:18--  http://dallas3.testmy.net/dl-100MB
Resolving dallas3.testmy.net (dallas3.testmy.net)... 173.255.138.52
Connecting to dallas3.testmy.net (dallas3.testmy.net)|173.255.138.52|:80... connected.
HTTP request sent, awaiting response... 200 OK
Length: unspecified [text/html]
Saving to: ‘/dev/null

/dev/null                                        [                                                                                           <=> ] 100.07M  5.82MB/s    in 19s     

2017-11-06 13:25:37 (5.38 MB/s) - ‘/dev/null saved [104936417]

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/4/2017 at 6:09 AM, iamdw said:

Having the same issue here, just started happening recently - maybe a month(?). Speeds are very slow and inconsistent compared to what the used to be. NY test server btw. Other speed test sites are performing normally for me so i know it's not on my end.

What is your ISP plan supposed to deliver 20/5? The one really low test value has a different ID - what that a phone not on Wi-Fi ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 hours ago, Pgoodwin1 said:

What is your ISP plan supposed to deliver 20/5? The one really low test value has a different ID - what that a phone not on Wi-Fi ?

25/5 i believe, even though i'm Performance Pro plan. Guess my area hasn't been upgraded. Most of my tests gave been on desktop/LAN and a few from my phone/wi-fi. IPV6 does seem to be the issue for me too because when i use a VPN to NYC i get normal'ish speeds since my VPN doesn't support IPV6.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...